Wat is de dagbeleving

Dagbeleving bij Grootenhout: voor een fijne en actieve dag

Onze bezoekers en bewoners gaan tussen ongeveer 11:00 en 17:00 naar de dagbeleving.
Lees hieronder waarom we daarvoor kiezen en wat het precies is.

Dagbeleving

Wat is de dagbeleving?

De meeste mensen die bij Grootenhout wonen gaan tussen ongeveer 11:00 en 17:00 naar een andere plek op Grootenhout. De volksmond noemt dit dagbesteding. Wij vinden dagbeleving fijner klinken. En ons doel is om van iedere dag ook echt een fijne dag te maken. Verspreid over alle landgoederen zijn in totaal 8 plekken voor de dagbeleving. De dagbeleving is 7 dagen per week en 365 dagen per jaar open. Bij ons komen ook mensen naar de dagbeleving die nog in hun eigen huis wonen, die noemen wij bezoekers. Deze mensen zitten meestal samen met mensen die al bij ons wonen.  Om voor alle bewoners en bezoekers een fijne en passende dagbeleving te kunnen verzorgen zijn ze allemaal verschillend. Er is een dagbeleving waar het rustig is, een dagbeleving speciaal voor mensen die in de tuin willen werken. En bijvoorbeeld een dagbeleving waar mensen creatief bezig zijn of een dagbeleving waar veel aandacht is voor theater en muziek. Samen met de familie bespreken wij van tevoren goed welke dagbeleving bij iemand zou kunnen passen, niet iedere dagbeleving is voor iedereen geschikt en we moeten ook rekening houden met eventueel logistieke beperkingen.

Waarom

Waarom hebben we een dagbeleving?

De dagbeleving hebben we ooit bedacht omdat we hebben ervaren dat het ook voor mensen met dementie fijn is om niet altijd in dezelfde ruimte te verblijven. Het doet mensen goed om overdag in een andere omgeving te zijn en iedere dag in ieder geval twee keer naar buiten te gaan voor een frisse neus. Daarbij komt dat de zogenoemde ‘thuiskomervaring’ ook fijn is voor mensen met dementie. Aan het einde van de dag thuiskomen en samen met de collega’s en bewoners de tafeldekken is ook voor mensen met dementie fijn. Een ritme doet mensen goed, ze bewegen meer en dat draagt weer bij aan een betere nachtrust. Ook kan door dit ritme overdag beter worden voorkomen dat mensen met dementie het dag -en nachtritme gaan omdraaien. Voor de sfeer is het eveneens goed: niemand wordt er vrolijk van om 24 uur per dag met mensen te zijn die je niet zelf hebt uitgekozen.

Grootenhout

De beste opstap naar wonen op Grootenhout

Het eigen huis moeten verlaten omdat dementie een zelfstandig leven niet meer mogelijk maakt is moeilijk. En de overstap van een eigen huis naar een huis met mensen die je niet hebt uitgekozen kan ook moeilijk zijn. Om deze ingrijpende verandering zo fijn mogelijk te maken proberen we altijd om toekomstige bewoners eerst als bezoeker van de dagbeleving te verwelkomen. Het is de beste manier om te ontdekken of de visie en werkwijze van Grootenhout aansluiten bij de wensen en verwachtingen die mensen (en hun families) hebben. Daarnaast is de stap om bij Grootenhout te komen wonen kleiner als mensen de plek, de bewoners en de medewerkers al kennen. En andersom werkt het ook zo: wij kunnen kijken of iemand zou passen als bewoner op Grootenhout. In de praktijk zien we vaak dat mensen die eerst als bezoeker kwamen na de verhuizing naar Grootenhout naar dezelfde dagbeleving blijven gaan. Op een later moment kan het wel zo zijn dat het veranderd.

Contactpersoon Dagbeleving: Iris van Duijnhoven

Voor vragen of meer informatie over de dagbeleving kunt u contact opnemen met Iris van Duijnhoven. Zij is bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

Contactgegevens:
E-mail: iris.vanduijnhoven@grootenhout.nl
Telefoon: 06-42525634